Klantenbeoordeling
8.6
Funda goedkope makelaar VBO goedkope makelaar VBO goedkope makelaar

Hypotheek

Voor het vinden van de juiste hypotheek is het handig om te weten wat het verschil is tussen de diverse hypotheekvormen.

Welke hypotheekvormen zijn er? 
De Huizenbemiddelaar biedt een groot aantal verschillende hypotheekvormen. De verschillende vormen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Vaak wordt er bij het kiezen uit verschillende hypotheekvormen gekeken naar het einddoel: het kopen van een huis, of dit nu bestaande bouw is of nieuwbouw. 

Bij het kiezen tussen verschillende vormen hypotheken is het daarnaast ook van belang om rekening te houden met uw toekomstplannen zoals bijvoorbeeld een verbouwing, een wijziging van uw inkomen of een mogelijke kinderwens. De Huizenbemiddelaar adviseert u welke vormen het best bij u passen.

De diverse hypotheekvormen zijn: 

 

 * Aflossingsvrije hypotheek

 * Overbruggingshypotheek

 * Lineaire hypotheek

 * Spaarhypotheek

 * Annuïteitenhypotheek

 * Levenhypotheek

 

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tijdens de looptijd niets aflost op je hypotheekschuld. Je maandlasten bestaan alleen uit hypotheekrente, waardoor de lasten lager liggen dan bij andere hypotheekvormen. Je bouwt geen kapitaal op om je hypotheek af te lossen, waardoor je dezelfde hypotheekschuld houdt. Deze kun je aan het einde van de looptijd bijvoorbeeld aflossen met spaargeld of met de opbrengst uit de verkoop van je huis.

Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke hypotheek die je helpt om een bepaalde periode te overbruggen. Wil je bijvoorbeeld de winst uit de verkoop van je oude woning gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning, maar verkoop je de oude woning later dan dat je de nieuwe woning koopt? Dan is de overwaarde pas beschikbaar op het moment van verkopen. Een overbruggingshypotheek kun je alleen maar afsluiten bij de hypotheekverstrekker waar je ook de hypotheek voor de nieuwe woning wilt afsluiten. De looptijd van een overbruggingshypotheek verschilt per aanbieder, maar bedraagt maximaal 2 jaar. 

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is de meest eenvoudige hypotheekvorm die De Huizenbemiddelaar aanbiedt. Het kenmerk van een lineaire hypotheek is dat u gedurende de gehele looptijd een vast bedrag betaalt als aflossing van uw lening. Daarnaast betaalt u bij een lineaire hypotheek rente over het restant van de schuld. De totale hypotheekschuld wordt door de aflossing kleiner, waardoor u steeds minder rente gaat betalen. Het aflossingsbedrag blijft bij een lineaire hypotheek gedurende de looptijd gelijk.

Spaarhypotheek

De hypotheeklasten van een spaarhypotheek bestaan enerzijds uit premie en anderzijds uit rente. Een klein deel van de maandelijkse premie wordt gebruikt voor een overlijdensrisicoverzekering. Deze is bij de meeste hypotheekverstrekkers namelijk verplicht. Het overige deel gebruik je om een bedrag bij elkaar te sparen dat gelijk is aan de hypotheekschuld, zodat je deze kunt aflossen. Je hypotheekverstrekker berekent het maandelijks spaarbedrag ook zo dat het spaarsaldo aan het einde van de looptijd voldoende is om de hypotheekschuld mee af te lossen. Let op: Hypotheken die vanaf 2013 zijn afgesloten, komen alleen nog maar in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als ze annuïtair of lineair worden afgelost. Nieuwe spaarhypotheken genieten dus niet meer het voordeel van hypotheekrenteaftrek. Voor spaarhypotheken die voor 2013 zijn afgesloten, verandert er niets.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij u tijdens de looptijd van de lening een vast bedrag betaalt aan rente en aflossing. Het rentedeel van uw annuïteitenhypotheek daalt terwijl het aflossingsdeel groeit. Omdat bij een annuïteitenhypotheek alleen het rentedeel fiscaal aftrekbaar is, zullen uw netto maandlasten dus geleidelijk aan stijgen.

Levenhypotheek

Het maandelijkse bedrag dat je aan de hypotheekverstrekker betaalt, wordt betaald uit verschillende onderdelen. Allereerst betaal je natuurlijk hypotheekrente. Daarnaast betaal je een premie die doorgaans bestaat uit een spaar- en beleggingsdeel en een risicodeel. Het spaar- en beleggingsgedeelte zorgt ervoor  dat je tijdens de looptijd kapitaal opbouwt om aan het einde van de looptijd (een deel van) de hypotheek af te lossen.

 

 

Meer informatie?

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgeprek.

Verstuur mij nieuws over De Huizenbemiddelaar Assen.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wilt u geholpen worden?De Huizenbemiddelaar kan u helpen met de aankoop of verkoop van uw woning of het voorzien van een passend hypotheekadvies.

Ja, ik wil graag informatie over:
Verstuur mij meer informatie naar:


Verstuur
slechts995,-
Complete aan-of verkoopbemiddeling voor slechts 995,-